top of page

מזה מספר שנים שאני מתעניינת, בודקת וחוקרת את אפקטיביות הרפואה הטבעית בטיפול בנשים אשר אינן שלמות עם האופן שבו הן חוות את מיניותן. אני נהנית להתמקד דווקא בתחומים שבהם לרפואה הקונבנציונאלית אין פתרונות ממשיים ומוכחים, מתוך הרצון להביא בשורת ריפוי לכל אותן נשים אשר עברו מרופא לרופא ולא מצאו מזור לבעייתן. הנושאים שמעניינים אותי במיוחד הם היעדר חשק מיני בנשים (בנושא זה כתבתי את עבודת הגמר שלי בסיום ארבע שנות לימודי נטורופתיה), וכיום אני מתמקדת בעיקר בעבודה עם נשים שחוות כאב בנרתיק בזמן קיום יחסי מין, תופעה המכונה בשפה המקצועית "וסטיבוליטיס", והיא חלק מתופעת כאב כרוני בנרתיק (ללא קשר לקיום יחסי מין), המכונה "וולוודיניה".

 

אז מה זה בעצם וסטיבוליטיס? 

אי שם בשנת 1987, רופא בשם ד"ר פרידריך עשה היסטוריה ונתן שם לתסמונת המלווה אינספור נשים לאורך ההיסטוריה וכיום. המונח "וסטיבוליטיס" מתייחס לתחושת כאב בפתח הנרתיק, אזור המכונה "וסטיבול". התסמונת מתייחסת לקיומם של שלושה מרכיבים: כאב עז בפתח הנרתיק, המתבטא בעיקר בנסיון חדירה לנרתיק (קיום יחסי מין או החדרת טמפון למשל); אודם ברקמה; רגישות וכאב המודגמים בעת בדיקה בה הרופא מפעיל מגע קל באזור פתח הנרתיק באמצעות מטוש (הדומה למקל ניקוי אוזניים). ד"ר פרידריך ורופאים אחרים העריכו כי הכאב המודגם בפתח הנרתיק נגרם מדלקת ולכן כינו את התסמונת "וסטיבוליטיס", כלומר- דלקת של הוסטיבול (בתרגום לעברית- דלקת של מבוא העריה).

 

בחלוף השנים והתקדמות עולם הרפואה, רופאים החלו לשער כי לא כל כאב בנרתיק מקורו בהימצאות דלקת, ולכן סיומת שמה של התסמונת itis המסמלת מצב דלקתי אינה בהכרח נכונה. השם וולוודיניה ניתן כחלופה, וכיום אנשי מקצוע שונים משתמשים במונחים שונים- "וולוודיניה", "וסטיבוליטיס", או חיבור של השניים- "וסטיבולודיניה". מה שחשוב לנו לדעת הוא ששלושת השמות בעצם מתארים מצב של כאב כרוני בפתח הנרתיק, כאשר המושג "וסטיבוליטיס" מתייחס יותר לכאבים הממוקדים במבוא העריה, ואילו המושג "וולוודיניה" מתייחס לכאבים מפושטים וכלליים יותר, בכל אזור הפות והנרתיק, כולל השפתיים, הדגדגן, ואפילו באזור הפרינאום.

 

למה זה קרה לך?

 

עד היום, הסיבה להתפתחות וולוודיניה או וסטיבוליטיס בקרב אישה אינה ידועה בוודאות. חלק מהתסכול והייאוש שמלווים את הנשים שחוות את התסמונת נובע מהעובדה שעדיין לא נמצאה תשובה מוחלטת לשאלה ששואלות את עצמן נשים רבות כל כך: מדוע כואב לי שם למטה?

החלק האופטימי בעניין הוא שעם השנים, התופעה הפכה להיות יותר ויותר מוכרת, ואם בעבר אישה פנתה לגניקולוג עם כאבים בנרתיק וקיבלה תשובה של "זה הכל בראש שלך", היום הרופאים ואנשי המקצוע מבינים ומכירים את התופעה, ויודעים להציע אפשרויות לטיפול בה, גם אם אינם יודעים לזהות את המקור לכאבים.

בשנים האחרונות הנושא תופס תאוצה בעולם הרפואה ומחקרים חדשים מציעים תיאוריות שונות לאטיולוגיה של וסטיבוליטיס. בין התיאוריות המרכזיות ניתן למצוא זיהומים, נטיית יתר מולדת לדלקות, גורמים תורשתיים והפרעות בתפקוד מערכת העצבים באזור פתח הנרתיק. ככל הנראה אין מדובר בגורם אחד, ונשים שונות מפתחות וסטיבוליטיס כתוצאה מגורמים שונים- נפשיים, פיזיים או שילוב של השניים.

 

טווח הגילאים של הנשים הסובלות מוסטיבוליטיס הוא רחב מאוד. הכאב יכול להופיע לראשונה בקרב נערה מתבגרת המנסה להחדיר טמפון, או להופיע בפתאומיות בקרב אישה מבוגרת אשר קיימה יחסי מין תקינים ולא כואבים כל חייה.

 

וסטיבוליטיס אינה פוגעת רק ביכולת לקיים יחסי מין תקינים וזוגיות מאושרת, אלא שהיא משפיעה רבות גם על שגרת החיים ופוגעת בתפקוד הכללי היומיומי, כפי שקורה לרוב בקרב אנשים שסובלים מתסמונות כאב כרוניות אחרות.

נשים רבות מוצאות עצמן מחפשות תירוצים לממונה במקום העבודה, מדוע הן זקוקות לגשת לשירותים כל כך הרבה פעמים ביום (כדי להפשיל את המכנסיים, לאוורר את האזור ולנסות להקל על הכאב שנגרם מישיבה ממושכת ולבישת מכנסיים הדוקים). נשים החוות וסטיבוליטיס עשויות להימנע מחיי חברה מאושרים, מלצאת לדייטים ולהכיר גברים חדשים, ולו רק כדי לא למצוא את עצמן בסיטואציה של "נעלה למעלה לקפה?". חוסר היכולת לקיים יחסי מין הכוללים חדירה, המחשבה ש"משהו שם למטה לא בסדר", גורמים לנשים רבות פגיעה בדימוי העצמי עד כדי דיכאון ממשי.

 

אבחנה

 

כאשר מדובר בוסטיבוליטיס, אבחון נכון הוא בעצם שם המשחק. נשים רבות מבלות את זמנן בחיפוש אחר הרופא המתאים שיעזור להן להגיע לאבחנת הכאב שהן חוות. חשוב לזכור, לא כל כאב המופיע באזור הנרתיק מעיד על וסטיבוליטיס (או וולוודיניה). מצבים רבים אחרים (כגון פטריה בנרתיק, דלקת בשלפוחית השתן ועוד) עלולים לגרום גם כן להופעת כאבים. לעיתים הגניקולוג טועה באבחנתו ואז גם ממליץ על טיפולים שאינם רלוונטיים לבעיה האמיתית של המטופלת. אבחנות שגויות עשויות להיות למשל אבחנה של פטרת ואז הטיפול יהיה במשחות אנטי פטרתיות שעלולות רק להחמיר את המצב ואת רגישות פתח הנרתיק לכאב. לכן, רצוי שתפני לגניקולוג שהוא גם מומחה בטיפול מיני. עבור מומחה האבחנה תהיה פשוטה למדי וסביר להניח שהוא לא "יפספס" אותך. גניקולוג מומחה שכבר טיפל במקרים אחרים של וסטיבוליטיס בעבר ידע להקשיב לך ולהתייחס למצב שלך ברגישות המתאימה. סביר להניח שתגיעי אליו אחרי תקופה ארוכה שבה את סובלת מכל היבטי התסמונת- הכאב הפיזי וההשלכות הנפשיות והרגשיות שלה.

 

טיפול בוסטיבוליטיס

 

אם את קוראת שורות אלה לאחר שכבר ניסית מספר טיפולים וטרם חווית שיפור במצבך, אנא, אל תאבדי תקווה, דעי כי ניתן לטפל בוסטיבוליטיס. כאן שם המשחק הוא סבלנות, כיוון שנשים שונות מגיבות באופן שונה לאמצעי הטיפול השונים בוסטיבוליטיס, ויש רבים כאלה.

כאשר את פונה לקבלת טיפול חדש שטרם התנסית בו בעבר, לא תוכלי לדעת מראש כיצד הטיפול ישפיע עלייך. האם תאלצי ליטול תרופה מסוימת למשך מספר חודשים על מנת לראות הטבה? האם תאלצי למרוח משחה למשך מספר שבועות? האם תיפגשי עם מטפל ברפואה משלימה למשך חצי שנה ורק אז תראי הטבה במצב? אלו שאלות שלצערי התשובות עליהן משתנות מאישה לאישה, ולא ניתן לחזות אותן מראש.

 

זה אמנם מעציב שנשים רבות כל כך ברחבי העולם נאלצות להתמודד עם התופעה הכואבת הזו, אך מנגד יש בכך גם פן משמח- ככל שגובר הביקוש לטיפול, עולם הרפואה מקדיש מאמצים רבים כדי לחקור אופציות טיפוליות לתסמונת, כשעל הפרק עומדים גם טיפולים קונבנציונאליים (משחות, תרופות, ניתוח וכד') וגם טיפולים אלטרנטיביים והוליסטיים (כאן גם אני נכנסת לתמונה).

 

מזה מספר חודשים מתנהל אצלי בקליניקה מחקר שנועד לבדוק האם רפלקסולוגיה יכולה למתן את רמת הכאב של נשים החוות וסטיבוליטיס. את מוזמנת לקרוא עוד על המחקר כאן.

 

ובנתיים, אני שמחה לבשר לך שישנם מספר צעדים פשוטים שכל אישה שחווה וסטיבוליטיס (ונשים בכלל) יכולה לעשות על מנת לעזור לעצמה, להקל על הכאב ולהביא לשיפור במצבה. לחצי כאן לקבלת מספר טיפים לעזרה עצמית שתוכלי להתחיל ליישם עוד היום!

 

 

 

bottom of page