נעים מאוד, המערכת ההורמונלית שלך
המערכת ההורמונלית שלך, או בשמה השני, המערכת האנדוקרינית (מערכת ההפרשה הפנימית) פועלת ע"י שחרור שליחים כימיקליים מבלוטות הורמונליות אל עבר בלוטות ואיברי מטרה ברחבי הגוף. שליחים אלה, הנקראים הורמונים, נכנסים ומסתובבים בזרם הדם. כל הורמון מעוצב לגרות רק סוגים מסוימים של פעילויות, עם סוג מסוים של רקמה.
הבלוטות ההורמונליות הן ארגז האוצרות המכיל את הבסיס להפקת ההנאה והסיפוק המיני. הן תומכות ביכולת וברצון שלנו לאהוב, כמו גם ביכולת וברצון שלנו ליצור תגובה מינית. אהבה ומין תהיינה רק מילים ללא הבלוטות המחיות אותן, מעניקות להן אנרגיה, דחיפות ורגש. כל פעילות מינית לא תוכל להתבצע ללא עזרת הבלוטות ההורמונליות, אשר מזינות, משמרות ומפעילות את מערכת הרבייה האנושית. מכיוון שקיים קשר קרוב בין תפקוד המוח ותפקוד הבלוטות, כל דבר שמפריע לפעילות התקינה של המוח (כמו למשל סטרס כרוני) ישפיע גם על הבלוטות. לכן עלינו לשמור על אורח חיים מאוזן על מנת להזין אותן היטב, להגן עליהן, ולעזור להן לתפקד ברמה האידיאלית.
לא כל הבלוטות ההורמונליות קשורות באופן ישיר לתפקוד המיני, אך ניתן להגיד שכולן קשורות בקשר כלשהו, ישיר או עקיף, לחיי המין, כמו גם לבריאות הכוללת של האדם. בין היתר הן משפיעות על מצבי רוח, התנהגות, מערכת החיסון, חילוף חומרים, רמת הסוכר בדם, קצב ריפוי, ביצוע מיני ופוריות.
הבלוטות משפיעות על המיניות האנושית ע"י ייצור אווירה אנרגטית, בריאה ופעילה בתוך הגוף האנושי. חשיבותה של המיניות פחותה בקרב אדם בעל בריאות רופפת או חסר אנרגיה. כאשר מטופלת בקליניקה מתלוננת על עייפות כרונית וחוסר אנרגיה, אני לרוב בודקת האם אלו יכולים להיות התוצאה של תפקוד לקוי של הבלוטות, למשל בלוטת התריס (במצבי היפותירואידיזם).
הבלוטות ההורמונליות תלויות אחת בשנייה, וכאשר האחת לא פועלת היטב, האחרות מושפעות מכך. כאשר המערכת ההורמונלית יוצאת מאיזון, הדבר משפיע על המוח והגוף, ומכאן על ההנאה והעניין שלנו במין. לא קשה לנו להוציא את המערכת ההורמונלית מאיזון- באמצעות דיאטות הרזייה מהירות, מזון לא בריא, סמים, אלכוהול ורגשות כרוניים של מרירות, כעס, שנאה וקנאה. גם מתח (סטרס) וחיי יומיום עמוסים ולחוצים יתר על המידה, עלולים להוציא את הבלוטות מאיזון. ניקח לדוגמא את בלוטת האדרנל, הנקראת גם בלוטת יותרת הכליה:
תפקיד אחד של בלוטת האדרנל, בין היתר, הינו לשחרר הורמון בזמני לחץ, אשר עוזר לנו להגיב מידית על ידי "לחימה או מנוסה" (דמייני מצב שבו את הולכת ביער, ולפתע מופיע מולך אריה שואג- זה השלב שבו בלוטת האדרנל שלך נכנסת לאקשן). ההורמון המופרש מהבלוטה הינו אדרנלין (בטח שמעת עליו כבר), וההשפעה שלו חזקה מאוד. הוא מגביר את קצב הלב, מעלה את רמת הסוכר בדם, מכווץ כלי דם, מגביר הזעה ומעורר את חילוף החומרים- במילים אחרות, מכין את הגוף לפעולת חירום. אדרנלין, דרך אגב, משחק גם תפקיד חשוב בהתעוררות ובביצועים מיניים.
אז איפה הבעיה כאן? הבעיה היא שסוגים רבים של מתח, תסכול, פחד, הלם, הפתעה וכעס, עלולים לעורר פרץ של אדרנלין, ואם לא מתגברים על כך בעזרת פעילות גופנית, האדרנלין יכול להזיק לגוף. הגוף מעוצב "לשרוף אדרנלין" ע"י פעילות מאומצת כמו ריצה או לחימה- לא לנטרל אותו, כאשר לא נחוצה כל פעילות גופנית.
על אף שישנם אנשים שניזונים מהתרגשות בלתי פוסקת ומתנהלים בחיי היומיום בקצב מטורף, בלוטת האדרנלין שלהם אינה יכולה להמשיך לפעול לנצח כנגד אותו סטרס הנוחת עליהם, וכתוצאה מ"עבודת יתר", פעילות הבלוטה נחלשת. הדבר מפריע לספיגת חומרי הזנה (ויטמינים, מינרלים, כל מזון בריא שאת מכניסה לפה ומאמינה שמועיל לך), וכן להוצאת פסולת החוצה מהגוף, וגורם לרקמות הגוף להיות פגיעים יותר להצטברות רעלים, למשל רעלים מהמזון. לפני שאנו מבינים מה קורה, נוצרת סכנה לבריאות הכוללת שלנו, ולחיי המין שלנו.
אז עכשיו כשאת מבינה מדוע חשוב כל כך לשמור על אורח חיים בריא למען תפקודן של הבלוטות שלך, בואי ואספר לך מיהם הורמוני האהבה שלך...
מקור המילה הורמונים בשפה היוונית- ופירושה לעורר או לנוע. ההורמונים נמנים עם החומרים הכימיים של הגוף, ויחד עם מערכת העצבים הם שולטים בתהליך חילוף החומרים, בהתפתחות הגוף וביכולת ההולדה שלו. ההורמונים משפיעים על עוצמת חיי האהבה שלנו ועל עולמנו הרגשי. התנהגותנו, כושר התפיסה שלנו ומאפיינינו המיניים תלויים במידה רבה ברמת ההורמונים שבמחזור הדם שלנו.
אי סדירויות רבות בגוף האישה ובמחזור החודשי (ובמילים פשוטות- חוסר איזון הורמונלי) מטופלות כיום בהורמונים מלאכותיים (גלולות למניעת הריון, הורמונים לטיפול בתסמיני גיל המעבר ועוד רבים ו"טובים"), אף שאין בכוחם של המדענים והרופאים לחזות את ההשפעות ארוכות הטווח או את מגוון תופעות הלוואי שיהיו לטיפולים אלה על הגוף הנשי. ההבנה שהגיעו אליה המדענים עד כה באשר למערכת ההורמונלית הנשית הכה מורכבת ולטיב קשרי הגומלין שלה עם מערכות אחרות בגוף היא עדיין מוגבלת וחסרה מאוד.
מרבית ההורמונים מיוצרים בבלוטות האנדוקריניות (זוכרת? זהו שמן המקצועי של הבלוטות ההורמונליות מתחילת המאמר). המוח הגדול שולט על המערכת כולה, כשהוא מגובה בבלוטת ההיפותלמוס. בלוטה זו מתאמת בין כל הבלוטות האנדוקריניות ומספקת להן את השדרים שהן זקוקות להם כדי לתפקד כראוי. יחד עם רבים אחרים, אין ספק ששלושת הורמוני המין המפורסמים ביותר הם האסטרוגן, הטסטוסטרון והאוקסיטוצין.
האסטרוגן מופק בעיקר בשחלות. הוא מעודד את השינויים החלים ברחם אחת לחודש- המחזור הנשי, מעניק לנשים את המראה המעוגל, כולל השדיים והירכיים, מעניק גוון לעור וגורם לו להיות רך, מסכך את הנרתיק ומחזק את רקמות איברי המין ואת המבנה שלהם, מפתח את חוש הריח ומחדד את חוש המישוש, מחזק את היכולות הקוגניטיביות, משפר את מצב הרוח, מונע אוסטיאופרוזיס (בריחת סידן), מונע ומפחית סטרס, וכן מעודד את החשק המיני של האישה ואת התשוקה לחדירה.
הטסטוסטרון מיוצר בגופה של האישה בשחלות ובבלוטת האדרנל (יותרת הכליה), בכמות של כעשירית מהכמות המיוצרת בגבר. הוא ממריץ ומפעיל את הגוף, מעודד נשים להגדיר את הגבולות שלהן, מעודד ייצור אדרנלין, דופאמין וואזופרסין (הורמונים חשובים אחרים), מחדד את רגישות השדיים והדגדגן, גורם לנשים לחוש חושניות ובטוחות בעצמן, מעורר את התשוקה למין ולפנטזיות מיניות, ומעניק מוטיבציה למציאת בן זוג.
אחרון ובהחלט חביב הוא הורמון האוקסיטוצין, הידוע גם בכינויו "הורמון האהבה". הוא מופק בבלוטת ההיפותלמוס ומשתחרר אל זרם הדם דרך בלוטת ההיפופיזה. בגוף נשי עשיר באסטרוגן הוא עשוי לגרום למצבים נפלאים מלאים ברגשות שמחה. שחרור האוקסיטוצין אל מחזור הדם נגרם ע"י אורגזמה ובאמצעות מגע. סקסולוגים מכנים אותו "דבק מגע למערכות יחסים". ככל שזוגות מרבים לגעת זה בזה כך הם מעודדים הפרשת אוקסיטוצין. כדי לשמר את רמת האוקסיטוצין שלהן, נשים רבות נוטות להפוך שופעות חיבה, נזקקות ותלויות במגע (עכשיו את יכולה להסביר לבן זוגך שאת לא מנסה להציק לו כשהוא צופה בכדורסל... את פשוט מנסה להעלות את רמת האוקסיטוצין שלך כדי להרגיש נפלא!). בנוסף לכל אלה, האוקסיטוצין גורם לעור להיות רגיש למגע, מעודד רגשות אכפתיות וחמלה, מעודד ייצור חלב בהנקה, מרגיע את הגוף ויוצר שלווה, מחזק את הקשר בין האם לילוד, ומשפיע רבות (כן כן) גם על המיניות שלך: מעודד תשוקה למגע, יוצר התכווצויות רחמיות בזמן אורגזמה (כמו גם בזמן לידה), גורם להתנהגות אוהבת, ומקרב בין בני הזוג במערכות יחסים.
לסיכום, הבלוטות וההורמונים שלך מווסתים את יעילות מערכות הגוף השונות, כולל את ההתפתחות המינית, התשוקה והתפקוד המיני. אולם בלוטות אלה לא פועלות לבד, ויש עליהן "שליט". כנראה, היצירה המפוארת ביותר בכל פלאי החיים- המוח האנושי. (וזוהי דרכי האלגנטית לפתות אותך לעבור לקריאת המאמר הבא...)